keras kenyal jadinya bila dah direbus dan tumbuk, campurkan dengan kelapa parut dan sedikit gula... wallaaaa... sedap... agaknya kalau pisang ni dah masak pastinya lagi sedap dan manis ori gitu! kalau ada yang nak cuba, meh kak rose tepek resepinya yang kak rose copy dari blog jasmin's kitchen.
bahan :
6 buah pisang raja nangka~pilih pisang tua yang masih keras
200 gr gula halus
sedikit garam
kelapa parut ~ambil putihnya saja
cara membuat :
rebus pisang beserta kulitnya hingga empuk. kak rose buang dulu kulitnya
setelah masak, angkat dan toskan
selagi panas, haluskan. campurkan gula dan garam.
tumbuk hingga halus benar.
padatkan di loyang. potong2 setelah dingin.
hidangkan dengan kelapa parut.
kak rose buat bentuk lap u lap me dan makan dengan kelapa muda yang dicampur sedikit garam.
ni la dia pisangnya yang katanya akan masak dalam masa dua hari tu... tapi sampai dua minggu masih hijau cenggini! tuan kedai berbohong atau kak rose yang tertipu? huhu..
dan ada jugak yang kak rose goreng cam ni... ni pun cik google yang suggest, rebus dulu baru goreng.... korehhhh! tak menepati citarasa, kalau lepas rebus tu terus jer ngap agaknya akan lebih sedap kot!