PAAL KOZHUKATTAI ( badak berendam )




PAAL KOZHUKATTAI ( badak berendam )


Resipi saya dari Majallah SAJI



21/2  cawan susu segar


1/2 cawan santan pekat


½ cawan gula,atau secukup rasa sendiri


¼ sudu teh garam


1 sudu teh serbuk buah pelaga


½ sudu makan tepung jagung,campurkan dengan sedikit air


1 cawan tepung beras


Air panas mendidih secukup nya


Sedikit koma-koma untuk di tabur


1.    Masukkan tepung beras kedalam mangkuk dan tuangkan air mendidih ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil kacau hingga menjadi doh yang pekat dan panas. Biarkan sejuk.


2.    Bila doh sudah sejuk sapu tangan dengan sedikit minyak uli sampai sebati dan ambil 1 sudu teh doh dan golekkannya supaya menjadi bulat. Ketepikan.Kukus bebola selama 2 mint.Ketepikan


3.    Panaskan susu segar dan santan dengan api yang kecil. Bila mendidih masukkan gula,garam dan serbuk pelage kacau rata. Tuangkan campur tepung jagung dan kacau rata bila susu menjadi pekat sedikit masuk bebola tepung beras dan kacau rata tutup api. Tabur koma koma. Boleh di hidang panas atau pun sejuk.



















from DAUN KARI Masakan Malaysia..... http://ift.tt/2dj4uB3
via IFTTT

Subscribe to receive free email updates: